Dost Kazığı Oyunu Nasıl Oynanır?

Dost kazığı oyunu, günümüzde bilinen zevkli iskambil oyunlarından birisidir. 52 kağıtlık tek bir desteyle oynanır. Oyun 4 kişiyle oynanır.

Dost kazığı oyununu oynaması ve öğrenmesi oldukça basittir.

Amaç oyunu en az ceza ile tamamlamaktır.

 

Nasıl Oynanır?

Anlatımımızda iki kağıdın rakam değeri aynı ise bu iki kağıt aynı kabul edilmektedir. Örneğin kupa onlu ile karo onlu aynıdır. Veya karo papazı ile sinek papazı aynıdır. Vale de sadece valelerle aynıdır.

Oyun 3, 5, 7, 9 veya 11 el oynanır. Oyunda her kes tektir eşli oynama yoktur. Oyun başında veya her el başında yere 4 kağıt açık olarak koyulur. Her oyuncuya da dörder kağıt dağıtılır. Saat yönünün tersi istikamette herkes sıra ile oynar.

Ekrandaki Alanların Tanımı:

  

Ekran - 1: 

1 nolu alan : Oyun başında veya her elin başında yere otomatik açılan 4 adet kağıt

2 nolu alan  : Yere atılan kağıtların olduğu alan.

3 nolu alan : Benim ceza kağıtlarımın olduğu alan.

4 nolu alan : Benim solumdaki oyuncunun ceza değeri. 0 / 0  ilk rakam en üstteki kağıttan altında kaç tane olduğunu ikinci rakam ise rakibin ceza alanındaki kağıtların ceza değerleri toplamını gösterir.

5 nolu alan : Karşımdaki oyuncunun oynanan el hariç toplam kaç ceza puanı aldığını gösterir. El bitiminde önündeki ceza puanları da bu değere eklenir.

Ekran - 2:

1 nolu alan  :  3 / 25   Karşımdaki oyuncu, oynadığımız elde 25 ceza puanı almış. Ceza kağıtlarının en üstündeki maça 7 den en üstte 3 tane var.

2 nolu alan :  2 / 10  Oynadığımız elde 10 ceza puanı almışım. Ceza kağıtlarımın en üstündeki maça 5 li den en üstte 2 tane var.

 

Sırası gelen oyuncu şu beş duruma göre hareket edebilir:

Oyuncu elindeki kağıtlardan şu kağıdı atmalı vs. gibi zorlama yoktur. İstediği kağıdı her zaman atabilir. Ancak mantıklı oynamazsa sonucuna kendisi katlanır.

 

1- Yere Açılanları Alıp Yandakine İşleme:

              

Örnek - 1 ekran-1 ekran-2: Elimde yere açılan kağıtlardan birisi ile aynı olan kağıt var. Elimdeki kağıtlardan yediliyi oynarsam.. Yere açılan yediliyi ve elimdeki yediliyi program otomatik alıp benden sonraki oyuncunun ceza alanına işler.

Örnek - 2 ekran-1 ekran-2: Elimde yere açılan kağıtlardan iki tanesi ile aynı olan kağıt var. Elimdeki kağıtlardan kupa kızını oynarsam.. Yere açılan iki kızı ve elimdeki kızı program otomatik alıp benden sonraki oyuncunun ceza alanına işler.

 

2- Yere Atılanı Alıp Yandakine İşleme:

 

Yere atılanların en üstünde sinek ikili var. Elimde de maça ikili var. Kağıdımın üzerine tıkladığım zaman program otomatik olarak yerdeki ikiliyi ve elimdeki ikiliyi alıp benden sonraki oyuncunun ceza alanına işler.

 

3- Herhangi Bir Oyuncunun Ceza Kağıtlarına İşleme:

 

Solumdaki oyuncunun ceza alanındaki kağıtların en üstünde dokuzlu var. Bendeki dokuzluyu oynarsam kağıdımı rakibin ceza alanına işlemiş olurum.

 

4- Kendi Ceza Kağıtlarımı Alıp Yandakine İşleme:

 

Ceza kağıtlarımın en üstünde as var. Elimdeki kağıtların içinde de as var. Elimdeki ası oynarsam program ceza alanımdaki en üstteki asları ve benim elimdeki ası alır ve rakibin ceza alanına işler. Bu örnekte aslar dışında cezam olmadığı için cezadan şimdilik kurtulmuş oldum.

 

5- Yere Oynama:

 

Seçtiğim kağıdı oynadığım zaman yukarıdaki 4 durumdan hiç birisi olmuyorsa program bu kağıdı alıp yere oynar. Sekizliyi oynadım ve yerdeki dokuzlunun üstüne koydu. Çünkü önümdeki cezaları yandakine yollama durumu yok. Yere açılanları yandakine yollama durumu yok. Yere atılanları yandakine yollama durumu yok. Herhangi bir oyuncunun ceza alanına işleme durumu yok.

 

Dost Kazığında Kağıtların Ceza Değerleri:

3 lü: 30 puan

Vale: 20 puan

As, papaz, kız: 10 puan

Diğer kağıtlar: Rakam değeri neyse o kadar puan. Örneğin herhangi bir sekizli 8 puan. Herhangi bir onlu 10 puan vs..

 

Oyun Sonunda Kazanılan Kaybedilen Puanlar:

Oyun başlamadan önce masa sahibinin belirlediği el sayısı tamamlandığında oyun sona erer.

En yüksek cezayı yiyen oyuncu sonuncu olur. İkinci en yüksek cezayı yiyen oyuncu da oyunu kaybetmiş olarak kabul edilir. Diğer iki oyuncu oyunu kazanmış olur.

Sonuncu olan 7 puan kaybeder.

Sondan ikinci olan 2 puan kaybeder.

Birinci olan 7, ikinci olan 3 puan kazanır.

9 el oynanmışsa kazananlar ekstradan birer puan daha kazanır. 11 el oynanmışsa kazananlar ekstradan 2 şer puan daha kazanır.

Kazanan oyuncu süper kullanıcı ise ekstradan 3 puan daha kazanır.

Kaybeden oyuncu yarım kalmış bir oyuna oturmuşsa puan düşmez ve oyunu kaybetmesine rağmen 1 puan kazanır.

 

Otomatik Masadan Atılma ve Kaçma:

Oyunu yarım bırakıp kaçarsanız 15 puanınız gider. Ve 20 dakika boyunca yeni bir oyun oynayamazsınız.(aynı bilgisayardan farklı nickle girseniz bile)

Hamle sırası size geldiğinde 10 saniye içerisinde oynamazsanız program kendisi rastgele bir kağıdı otomatik olarak oynar. Oyun boyunca bu şekilde program 5 defa otomatik oynamışsa 6. da sizi masadan atar ve 15 puanınız düşer.